In India, training facilities for arthroscopy and arthroplasty are limited. Hence it is our humble effort to provide such training facility for our colleagues.
"Pune" has been a popular center in the field of education, not only in India but across the world. Many well-known education institutes are there in the city accommodating approximately 8,00,000 students from across the globe.
Pune Arthroscopy and Arthroplasty Course (PAAC) was started in 2007. Over the years it has been very well received not only by orthopaedic post graduates but also by practicing orthopaedicians.
Under the banner of PAAC basic and advanced, Knee and Shoulder arthroscopy and primary and advanced Knee and Hip Arthroplasty cadaver courses are conducted regularly. In addition to these daylong courses, seminars and live surgery demonstrations are also conducted at regular intervals. Delegates not only learn new techniques from faculty but can also practice it themselves. In a short span, this course has achieved so much popularity, that delegates not only from far north east of India but also from neighboring countries have attended and appreciated it.
We are thankful to Dr. Virendra Ghaisas, Dr. Suchitra Karad Nagare and the Management of MAAER's MIMER Medical College, Talegaon, Pune. We are also thankful to the Department of Anatomy and Orthopaedics at the MAAERs MIMER Medical College,Talegaon, Pune. We would also like to express our gratitude to the Poona Orthopaedic Society & Indian Arthroscopy Society for supporting this course. Without their support this would not have been possible.
Kindly go through the "Course" section for further information regarding upcoming events.
We look forward to welcoming you to the city of Pune!!
Best Regards,Dr. Neeraj Adkar
Consultant Knee and Hip Joint SurgeonPune
Date & Venue
Pune Arthroplasty Course 2017 Date: 17 - 18 June 2017
at JW Marriott Hotel Pune
Pune Arthroplasty Course 2016 Date: 18 - 19 June 2016
at JW Marriott Hotel Pune
Pune Arthroplasty Course 2015 Date: 27 - 28 June 2015
at O Hotel Pune
Cadaver Knee Workshop 27th October 2013, Sunday
at MIMER Medical College,
Course Schedule Current Concept in CRUCIATE RETAINING TOTAL KNEE ARTHOPLASTY 14 July 2013 at Hotel Seasons, Aundh Course Details
Pune Arthroplasty Course 2015, Date: 27 - 28 June 2015, Saturday & Sunday
O Hotel Pune.
Saturday, June 27, 2015
TIME DURATION TOPIC 7.30 AM. - 8.30 AM. 1 hour Registration Knee Session 8.30 AM. - 8.40 AM. 10 mins Setting Up Arthroplasty OT 8.40 AM. - 8.50 AM. 10 mins Infection Prevention 8.50 AM. - 9.00 AM. 10 mins Position, Tourniquet & Draping 9.00 AM. - 9.15 AM. 15 mins Medial Parapatellar Incision 9.15 AM. - 9.25 AM. 10 mins Sub Vastus approach 9.25 AM - 9.40 AM. 15 mins How to correct varus & FFD 9.40 AM - 9.55 AM. 15 mins Valgus & hyper extension - How to deal with it 9.55 AM - 10.05 AM. 10 mins 180 degree alignment in TKR 10.05 AM - 10.30 AM. 25 mins Panel Discussion 10.30 AM - 11.00 AM. 30 mins Tea Break 11.00 AM - 12.00 NOON. 1 hour Implant Selection - Which way to go 11.00 AM - 11.10 AM. 10 mins Posterior Stabilized Knee 11.10 AM - 11.20 AM. 10 mins Cruciate Retaining 11.20 AM - 11.30 AM. 10 mins Mobile Bearing 11.30 AM - 11.40 AM. 10 mins All Poly 11.40 AM - 11.50 AM. 10 mins Constrained Knee 11.50 AM - 12.00 NOON. 10 mins Take Home Message 12.00 NOON - 12.15 PM. 15 mins Getting Patella Right 12.15 PM - 12.25 PM. 10 mins Pain Control after TKA 12.25 PM - 12.35 PM. 10 mins Complications of TKA 12.35 PM - 12.50 PM. 15 mins Painful TKA - Evaluation & Management 12.50 PM - 1.30 PM. 40 mins Panel Discussion 1.30 PM - 2.30 PM. 1 hour Lunch Break 2.30 PM - 4.30 PM. 2 hours Sawbone Workshop
4.30 PM - 5.00 PM. 30 mins Tea Break 5.00 PM - 5.30 PM. 20 mins Inauguration Hip Session 5.30 PM - 5.50 PM. 20 mins Biomechanics & Kinematics of Hip Joint
Pre - Operative Planning
5.50 PM - 6.00 PM 10 mins Templating 6.00 PM - 6.10 PM 10 mins Implant Selection - Cemented Stems 6.10 PM - 6.20 PM 10 mins Implant Selection - Uncemented Stems 6.20 PM - 6.30 PM 10 mins Head Size 6.30 PM - 6.40 PM 10 mins Monoblock Cup 6.40 PM - 7.00 PM 20 mins Tribology 7.00 PM Banquet
Sunday, June 28, 2015
TIME DURATION TOPIC Knee Session 8.00 AM - 8.10 AM. 10 mins Position, Draping, Supine & Lat 8.10 AM - 8.20 AM. 10 mins Anterior 8.20 AM - 8.30 AM. 10 mins Ant Lat - Harding 8.30 AM - 8.40 AM. 10 mins Postero - lateral 8.40 AM - 8.50 AM. 10 mins ETO 8.50 AM - 9.00 AM. 10 mins Cemented THR - Video / Cementing Technique 9.00 AM - 9.10 AM. 10 mins Uncemented THR - Video Pre-Op / Post-op X-ray 9.10 AM - 9.20 AM. 10 mins Resurfacing - Where do we stand today 9.20 AM - 9.35 AM. 15 mins LLD - Final frontier 9.35 AM - 9.45 AM. 10 mins Why Dislocations Occur 9.45 AM - 10.00 AM. 15 mins Painful THR - Evaluation and Management 10.00 AM - 10.30 AM. 30 mins Tea Break 10.30 AM - 12.30 PM. 2 hours Saw Bone Workshop
12.30 PM - 1.30 PM. 1 hour Shoulder Session
Convener: Dr. Umesh Jadhav
12.30 PM - 12.40 PM. 10 mins Introduction and scope for shoulder arthroplasty 12.40 PM - 12.50 PM. 10 mins Hemiarthroplasty for proximal humerus fractures 12.50 PM - 1.00 PM. 10 mins Indications and planning - Total shoulder replacement 1.00 PM - 1.10 PM. 10 mins Biomechanics of reverse shoulder replacement 1.10 PM - 1.20 PM. 10 mins Indications and planning - reverse shoulder replacement 1.20 PM - 1.30 PM. 10 mins Complications of shoulder replacement 1.30 PM - 1.45 PM. 15 mins Total Elbow Arthroplasty 1.45 PM - 2.30 PM. 45 mins Lunch Break 2.30 PM - 4.30 PM. 2 hours Shoulder Instrumentation & Saw Bone Workshop,
Cadaver Knee Course, 27th October, 2013, Sunday
MAEERs MIMER Medical College, Talegaon, Pune.
Time Topic 7.30 A.M. - 8.30 A.M. Registration & Breakfast 8.30 A.M. - 9.00 A.M. Surgical Videos Session
ACL Reconstruction - Dr Neeraj Adkar PCL Reconstruction - Dr Shirish Pathak Cartilage Grafts - Dr Roshan Wade Meniscus Repair- Dr.Nikhil Likhite
9.00 A.M. - 11.30 A.M. Advanced Knee Cadaver Workshop 11.30 P.M. - 12.00 P.M. B-MAC Cartilage Repair - Demonstration 12.00 P.M. - 12.30 P.M. Meniscus Repair - Demonstration 12.30 P.M. - 1.30 P.M. Lunch 1.30 P.M. - 2.00 P.M. Surgical Videos Session
TKR in Varus Knee - Dr.Arjun Veigas
TKR in Valgus Knee - Dr.Umesh Nagare
TKR in Severe Bony Defects - Dr.Neeraj Adkar
TKR in Severe FFD - Dr.Nikhil Likhite
2.00 P.M. - 4.30 P.M. Cadaver TKR Session 4.30 P.M. - 5.00 P.M. Valedictory
Current Concept in CRUCIATE RETAINING TOTAL KNEE ARTHOPLASTY
Time Topic 09.00 a.m. - 09.10 a.m. CR Knee-Past & Present 09.10 a.m. - 09.20 a.m. CR Knee - Challenges in LIgament Balancing 09.20 a.m. - 09.30 a.m. CR All Poly - Where do we stand today? 09.30 a.m. - 11.30 a.m. Live Surgery 11.30 a.m. - 11.45 a.m. Tea Break 11.45 a.m. - 12.00 noon Poly Insert design - How does it matter 12.00 p.m. - 12.15 p.m. Variable slope Insert - Key to Optimum Result?? 12.15 p.m. - 12.30 p.m. CR vs PS - which way to go?? 12.30 p.m. - 12.45 p.m. Panel Discussion 12.45 p.m. - 01.00 p.m. CR Knee - 10 things you need to avoid 01.00 p.m. - 02.00 p.m. Lunch 02.00 p.m. - 02.20 p.m. Take Home Massage 02.20 p.m. - 04.00 p.m. Saw Bone Workshop
Dr. Bernard Stulberg Dr. N S Lad Dr. Parag Sancheti Dr. Hemant Wakankar Dr. Kiran Kharat Dr. NIkhil Likhite
POS Members/PG Students - Free Non POS Members - Rs. 500/- Cheque / DD payable to Poona Orthopadic Society
Current Concept in CRUCIATE RETAINING TOTAL KNEE ARTHOPLASTY
Greetings from Poona Orthopaedic Society !!!
On behalf of Executive committee, we would like to invite you - Current Concept in Cruciate Retaining Total Knee Arthoplasty.
As a part of continuous effort to bring you the latest in various fields of orthopaedic surgery, this daylong symposium, organized by Sai Shree Hospital,Ayndth, will cover all the aspects regarding CR Knee.
Dr. Bernenrd Stulberg from Cleeveland Clinic, Ohio,USA, will be there to guide the delegates. He has experience in the field of arthoplasty for over three decades and many research publications to his creadit.
Along with him, leading national and local faculty would be there to share their knowledge and experience.
There will be a live surgery demonstration and saw bone workshop, to get the feel of it yourself.
For any further information, feel free to contact Dr. Neeraj Adkar(email@example.com / 98220 51881) or Dr. Mangesh Patil (firstname.lastname@example.org / 9767109690 )
Registration for POS members and PGs is free but compulsory.
For non POS members it is going to be Rs. 500/_- omly. But if they pot for life membership of POS , on the very same day, it will br free.(Those who would like to become POS member kindly get photo copy of your degree certificates and cheque of Rs. 3500/- in the name of Poona Orthopaedic Society)
Looking forward to see you in large numbers on 14 July at Hotel Seasons, Aundh.
Dr. Parag SanchetiPresident,Poona Orthopaedic Society Dr. Chetan PradhanSecretary,Poona Orthopaedic Society Dr. Neeraj AdkarCourse convener Dr. Mangesh PatilOrganizing Secretory
Pune Arthroplasty Course 2015
Greetings from Pune Arthroplasty course !!!
Arthroplasty is one of the fastest developing branches in Orthopedics. With the advent of newer implants and precise instrumentation, results are getting better with each passing year. But patient expectations from Total Joint Replacement are increasing and we, as treating surgeons need to offer them high performance implants to match their expectations. Also when Joint Replacement is unavoidable in some young arthritics, we will need Joint Implants which will have minimum wear and tear and last long. During this two day extensive course, we will discuss in detail regarding newer implants and techniques to improve the outcome of Joint Replacement Surgeries. Saw bone workshops on various implants will give you enough confidence to select appropriate implants for your patients.
So friends, mark these dates in your calendar and avail this golden opportunity to interact with leading faculty in the field of Arthroplasty.
Looking forward to seeing you at Pune.
Dr. Neeraj Adkar
Pune Orthopaedic Society - Executive Committee (2015-16)
President : Dr. Nitin Bhagali Secretary : Dr. Gowerdhan Ingale Past President : Dr. J. M. Talesara Past Secretary : Dr. Shriniwas Shintre President Elect : Dr. Narayan Karne Secretary Elect : Dr. Sampat Dumbre Patil E.C. Members : Dr. Chetan Puram, Dr. Sanjay Bhalerao
Dr. Gopal Pundkare, Dr. Sameer Desai
Dr. Abhijeet Wahegaonkar, Dr. Swapnil Bhise
Asso Bulletin Editor : Dr. Prashant Tonpe Asso Webmaster : Dr. Abhijit Joshi
NON RESIDENTIAL PACKAGE
Category Upto 31 May, 2015 From 1 June to 20 June, 2015 Late & Spot POS Member Rs. 3,000 Rs. 3,500 Rs. 4,000 Non Member Rs. 3,500 Rs. 4,000 Rs. 4,500 P. G. Students* Rs. 2,500 Rs. 3,000 Rs. 3,500 Accompanying Person Rs. 3,000 Rs. 4,000 Rs. 5,000
* Certificate from HOD is Mandatory.
Non Residential Package includes:- Registration for PAC + Lunch on Saturday and Sunday + Registration Kit +
Gala Banquet Dinner on Saturday + Visit to Trade Exhibition
RESIDENTIAL PACKAGE FOR 2 NIGHTS & 3 DAYS AT THE VENUE
The O Hotel (Check In: June 26 & Check Out: June 28)
Category Upto 31 May, 2015 From 1 June to 20 June, 2015 Late & Spot Delegate On Twin Sharing Rs. 8,000 Rs. 8,500 Rs. 9,000 Delegate + 1 Accompanying Person Rs. 15,000 Rs. 16,000 Rs. 17,000 Delegate On Single Occupancy Basis Rs. 14,000 Rs. 15,000 Rs. 16,000
2 Nights & 3 Days package is inclusive of:-
Registration Fee + Room for 2 Nights (Check In: 26th June & Check Out: 28th June )+ Registration Kit +
Welcome Dinner on Friday + Gala Banquet Dinner on Saturday + Breakfast on Saturday and Sunday +
Lunch on Saturday and Sunday + Visit to Trade Exhibition Area.
Airport transfers are not included in the Package. The Hotel check in time is 14.00 hrs and check out time is 12.00 Noon.
Early check in & late check-out is strictly subject to availability. Internet, Mini Bar, Room service, laundry and
telephones etc will be settled by the guest at the time of check out.
You are requested to carry a photo ID proof required by the hotel at the time of check in.
Cancellation and Refund Policy :-
Cancellation on or before 31 May, 2015 - 25% of registration and accommodation fee will be deducted.
After 1 June, 2015 - No refund
All cancellations will be paid by cheque only within 15 days of the conference.
Payments should be made in the form of Cheque / DD in favour of "Pune Arthroplasty Course"
Delegates can register online on www.scopyplasty.com (Online charges as applicable)